Voor multichannel bedrijf Snoerboer zijn de Webwinkel Vakdagen vaste prik

,,Een hele inspirerende beurs.” Zo noemt Derk van Mameren, directeur van Snoerboer bv, de Webwinkel Vakdagen. Snoerboer is in 2009 opgericht door Derk en kan zich inmiddels hét esthetische verlichtingsmerk van Nederland noemen. Met de producten van Snoerboer – van gekleurde elektriciteitssnoeren tot mooie ledlampen – kan iedereen zijn eigen lamp ontwerpen. Snoerboer is een multichannel organisatie en daarom zijn de Webwinkel Vakdagen in Utrecht vaste prik .

Volgens Derk denken veel exposanten dat de bezoekers voornamelijk beginnende webshopeigenaren zijn, maar dat is volgens hem niet het geval. ,,Gelukkig zijn er voor grotere oplossingen ook exposanten. Daarom zijn wij er altijd beide dagen met zo’n vier personen.” Irene Maaskant, marketing- en communicatieadviseur van Snoerboer voegt toe: ,,Op de beurs zijn ook lezingen van interessante personen uit de e-commerce, die weer tips en ideeën opleveren.”

In 2014 kwam de directeur van Snoerboer op de Webwinkel Vakdagen in contact met Sherpaan. Deze softwareontwikkelaar is sinds de start van het bedrijf tien jaar geleden elk jaar als exposant aanwezig. ,,Ik had wel in mijn achterhoofd dat de backoffice beter moest, maar ik ging hiervoor niet specifiek naar de beurs. We liepen toen tegen Sherpaan aan en deze backoffice software klopte dus gingen we ervoor.” Op dat moment groeit Snoerboer zo hard, dat onder meer beter stroomlijning van de voorraad noodzakelijk is. Mede dankzij het programma Sherpa van Sherpaan wordt dit bewerkstelligd.

In de afgelopen drie jaar is er veel veranderd voor Snoerboer, behalve de groei van het bedrijf: ,,We groeien nog steeds 40 tot 60 procent per jaar”, vertelt Derk. Die groei wordt veroorzaakt door internationalisering en omdat we constant blijven innoveren en investeren in nieuwe mogelijkheden. Maar ook doordat Snoerboers zusterbedrijf Wattnou drie maanden geleden een tweede fysieke verlichtingswinkel heeft geopend. Naast een vestiging in Rotterdam, heeft Wattnou nu ook een winkel in Breda.

Bovendien zijn de laatste jaren de verkooppunten van Snoerboer in Nederland en België flink toegenomen. ,,We hebben nu zo’n 200 verkooppunten in Nederland, waarvan 135 vestigingen van Karwei. En met Wattnou hopen we op termijn ook bij de zuiderburen één of twee fysieke winkels te openen”, aldus Derk. Via de webshop van Snoerboer (Snoerboer.nl) kunnen bezoekers tevens kiezen voor de Engelse of Zweedse taal. ,,We leveren internationaal, maar richten ons vooral op Europa.” Voor de Duitse markt is Snoerboer nog bezig de strategie te bepalen. ,,Die markt willen we wel graag benaderen maar we weten nog niet op welke manier.”Met de lancering van twee nieuwe webshops in het verschiet wordt januari bovendien een drukke maand voor Snoerboer. ,,Op 6 januari gaat Calexshop.nl van start. Calex is een voornaam merk dat wij al sinds onze oprichting in 2009 voeren”, vertelt Derk. Irene voegt daaraan toe: ,,We gaan in januari ook van start met Pope.nl. Pope is het oudste Nederlandse gloeilampmerken en dat gaan wij op onze eigen manier nieuw leven inblazen.”

,,Groei is niet het doel, maar het gevolg van wat wij doen.”, aldus Derk. Binnen Snoerboer heerst het idee om wat je doet zo goed mogelijk te doen, soms via een aparte webshop en soms door je bedrijf anders in te inrichten. ,,Het interne streven is om in Nederland en België binnen afzienbare tijd de grootste en meest toonaangevende te zijn in de verlichtingsbranche, zowel off- als online.”

Door de grote groei is uitbreiding van het magazijn noodzakelijk. ,,Een paar jaar geleden hadden we nog een magazijn van 100m2 en in januari vergroten we ons magazijn naar 1000m2.” Met dit in gedachten gaat Derk van Mameren naar de Webwinkel Vakdagen op 24 en 25 januari. ,,Ik neem deze editie twee mensen van logistiek mee en iemand van de IT-afdeling. Met Sherpa backoffice software zit we goed net als met onze verzenders. Met de uitbreiding van het magazijn richten we ons op logistieke oplossingen. Misschien hebben we nieuwe verzendbakken nodig, nieuwe verpakkingen of ander promotiemateriaal. Natuurlijk schudden we ook handen met onze bestaande relaties Sherpaan en PostNL, want zo’n beurs mag natuurlijk ook gewoon gezellig zijn.”

Januari is een drukke maand voor Snoerboer. Naast de Webwinkel Vakdagen staan ook de lanceringen van twee nieuwe webshops op stapel. ,,Op 6 januari gaat Calexshop.nl van start. Dit is een voornaam merk dat wij al sinds onze oprichting in 2009 voeren. Zij richten zich op de zakelijke markt. De banden zijn zo goed dat wij nu voor dit merk de consumentenmarkt gaan bedienen. Wij hebben de infrastructuur en de kennis voor B-To-Cdit goed voor ze te doen”, legt Van Mameren uit. Maaskant voegt toe: ,,We gaan in januari ook van start met Pope.nl. Pope is het oudste Nederlandse gloeilampmerk en die willen we nieuw leven inblazen.” Van Mameren sluit niet uit dat ze in de toekomst vaker dit soort samenwerkingswebsites zullen opzetten.

Uitbreiding op welk gebied dan ook is overigens geen doel op zich voor Snoerboer. ,,Ons doel is wat je doet zo goed mogelijk te doen, soms via een aparte webshop en soms door je bedrijf anders in te inrichten. Ons interne streven is in Nederland en België binnen afzienbare tijd de grootste en meest toonaangevend te zijn in de verlichtingsbranche, zowel off- als online.”