Mark en Angèla Doors begonnen in 2011 met een fysieke winkel in Schiedam en werden begin 2012 actiever met de webwinkel. In 2013 verhuisde Habitas naar een grotere winkel waardoor er meer ruimte kwam voor de webshop. Begin 2014 werd gestart met verkoop van kookproducten via bol.com en aan het eind van dat jaar werd een tweede filiaal geopend in de Markthal Rotterdam. ,,Door deze tweede winkel hebben we een enorme sprong voorwaarts gemaakt met de totale omzet van het bedrijf”, vertelt Mark.

Door die flinke groei liep het bedrijf tegen diverse knelpunten in de backoffice aan. Het eerste contact van Habitas hierover met software ontwikkelaar Sherpaan was al in 2014. ,,We hebben heel lang om elkaar heen gedraaid. We waren in eerste instantie te klein voor de kosten van het softwarepakket en dat was niet rendabel”, blikt Mark terug op dat eerste contact. Toen Markthal Rotterdam als verkooppunt erbij kwam, kon Habitas niet op de oude manier verder gaan.

We telden wat we in het schap hadden en bestelden dan bij. Dat kan als je klein bent, maar gaat niet meer als je groter wordt.”

Toen is er weer contact gezocht met Sherpaan. Dat liep op niets uit, omdat de software ontwikkelaar geen kassasysteem kon bieden voor de fysieke winkel van Habitas, omdat het van te complex niveau was. Nu is de winkel in Schiedam sinds 1 juni gestopt en de locatie is nu magazijn en afhaalpunt voor de webshop geworden. Voor het afhaalpunt was een minder uitgebreid kassasysteem noodzakelijk en kon worden gewerkt met de Point of Sale (POS) in de software van Sherpaan. Voor Habitas kwam toen de backoffice software Sherpa van Sherpaan weer in beeld. ,,De leverancier van ons kassasysteem in Rotterdam kon ons niet snel genoeg een goed backoffice systeem leveren. Toen hebben we in het voorjaar van 2015 besloten om met twee systemen te gaan werken. Na de zomer werd Sherpa opgeleverd.”

Dit was net op tijd, want met enkele honderden internetbestellingen per dag in december, was volgens Mark de webshop zeker vastgelopen als ze niet met de backoffice software van Sherpaan hadden gewerkt. ,,Het aantal bestellingen via de webshop en bol.com groeit snel. Waar je tegenaan loopt met meerdere verkoopkanalen is dat je het niet kunt bijhouden als je al deze orders handmatig moet verwerken. Met backoffice software Sherpa doe je met één druk op de knop de bestellingen bij leveranciers zodat je een actuele voorraad houdt”, zegt Mark. Bovendien scheelt het werken met Sherpa enorm veel tijd op allerlei vlakken. Zo ziet Mark een overzicht van alle orders, kan hij een taak aanmaken en doorschieten naar een collega, als een klant belt heeft hij alle informatie over deze klant bij de hand en gaat de verwerking van de pakbon sneller. ,,In Rotterdam hebben we nog wel handmatige handelingen. Daar strepen ze op de pakbon aan wat er is binnen gekomen. Als ze over het hoofd zien dat twee artikelen niet zijn afgeleverd die wel op de pakbon staan, dan worden die toch ingeboekt en klopt de voorraad niet meer. Bij de backoffice software van Sherpaan scan je per artikel en blijven de producten die niet zijn geleverd open staan.” Mark is tevreden over Sherpa. ,,In aanloop naar de oplevering waren er wel moeilijke momenten, maar uiteindelijk hebben we een robuust stukje software dat ons vooruit helpt.”

De eigenaar van Habitas hoopt dat Sherpaan snel de POS doorontwikkeld. ,,We zien dat ze er druk mee bezig zijn en weten dat het een keer op een niveau is dat wij er in de Markthal Rotterdam mee kunnen gaan werken. We zijn er geen voorstander van om met twee systemen te werken.” Een uitgebreidere POS is voor Habitas zeker van belang, want ze hebben ambitieuze plannen. ,,We willen dat als mensen kookspullen nodig hebben, dat ze als eerste aan Habitas denken.” Dit jaar hoopt Mark het online assortiment te vervijfvoudigen. ,,Om dit te bereiken willen we meer met dropshipment gaan werken. Sherpaan is bezig om deze module voor ons aan te passen en zodra deze klaar is, gaan we versneld het aanbod verhogen.”

Natuurlijk kijkt Habitas ook naar het buitenland en verkoopt al producten via bol.be. Mark heeft al besloten om via beslist.nl te gaan verkopen. Nu worden klanten via deze website doorgeleid naar www.habitas-online.nl en kopen daar hun spullen. Straks kunnen consumenten rechtstreeks via beslist.nl hun kookproducten kopen en betalen, net als bij bol.com.