
Robert Haagen begon in 2012 met Bootman.nl naast zijn studie. Het magazijn was de garagebox van zijn ouders. Hij had altijd de droom een eigen bedrijf te beginnen. Zeilen en watersport was zijn passie maar Haagen zag dat de watersportmarkt nogal ouderwets is. ‘Je moet soms één tot twee weken wachten op levering van je bestelling, je wordt als klant niet op de hoogte gehouden en rondom kerst is alles dicht’, was zijn ervaring.
Haagen dacht: “Het kan allemaal een stuk beter.”Hij is toen zijn idee verder gaan uitwerken en heeft nu als doel 25 webshops in 2020. Nu zijn dat er drie, namelijk Rubberbootshop.nl, Bootaccessoires.nl en Waterkaart.nl en in maart komen er twee bij. ‘We bouwen kennis en assortiment rondom een bepaald thema.’ Haagen is ambitieus maar ook realistisch. ‘Vorig jaar hebben we de prognose met 55 procent overtroffen. Dus de groei van het aantal webwinkels moet volgens ons haalbaar zijn.’
2015 was voor Haagen het jaar dat hij fulltime met Bootman aan de slag ging. “Dat was spannend, maar het ging boven verwachting.” Wat minder liep was de backoffice. ‘Met relatief veel van de bestellingen ging iets mis, zoals beschadigde producten, verkeerde aantallen of een niet kloppende voorraadadministratie. Gelukkig merkten niet veel klanten daar wat van, maar het kostte wel erg veel tijd, geld en energie.’
Onze partner voor de logistiek kon dit niet oplossen. Toen begon Haagen een zoektocht naar een systeem dat de problemen met de backoffice wel kon fixen. “Ik keek naar diverse pakketten zoals die van Afas en King. Ik merkte dat veel pakketten waren voortgekomen uit boekhouding en die met veel consultancy ook werken voor webshops. Ik was niet overtuigd van de efficiency en complexe oplossingen die ze aandroegen.”
Toen was er weer contact met Erik Sloof van Sherpaan. “Hij belde precies op het juiste moment’, vertelt Haagen. Hij vindt het belangrijk dat de backoffice software van Sherpaan is voortgekomen uit een webshop. Het werd destijds ontwikkeld voor de succesvolle webwinkel Sneltoner.nl. ‘Er wordt vanuit een webshop naar bepaalde problemen gekeken en dat heb ik bij geen ander pakket kunnen ontdekken.” Haagen overwoog nog even om de backoffice software zelf te laten bouwen, maar kijkend naar de snelheid van invoering en de kosten heeft hij voor Sherpa gekozen.
Haagen ziet het aantal fouten bij verwerking van orders gestaag naar beneden gaan, sinds ze eind vorig jaar met Sherpa werken. ‘Ook is de marge verbeterd, want er gaat minder geld naar directe verkoopkosten en de producten worden efficiënter verpakt en verstuurd.’ Hoewel Bootman voorheen ook met dropshipment werkte, zijn ze daar nu vanaf gestapt. ‘Leveranciers in deze branche kunnen geen garantie geven wanneer ze een order opsturen. Wij willen dat onze klanten daarvan goed op de hoogte zijn, dus versturen we nu alle producten vanuit ons eigen magazijn.’ Die zit inmiddels niet meer in de garagebox, want de buren waren niet blij met de steeds grotere vrachtwagens in hun woonwijk.
Op de website van Bootman staat dat ze een tikkeltje eigenwijs zijn. ‘De gemiddelde leeftijd van ons bedrijf is 27 jaar. We denken niet in beperkingen. We geloven in verantwoordelijkheid geven en nemen. Het komt vaak voor dat een schoolverlater direct met een complete webshop aan de slag kan. We gaan er met twee gestrekte benen in”, vertelt Haagen.
Hij is voor zijn bedrijf flink op zoek naar de nieuwe geschikte werknemers. Dat is nog een hele kluif. Voor de diverse vacatures zijn ze nog op zoek naar goede mensen. “We zoeken gedreven mensen met veel energie en die in zijn voor een uitdaging. Ze moeten interesse hebben in online marketing en de watersport.”
Een tip voor andere eigenaren van webshops heeft Haagen wel. ‘Ik heb in het begin gekozen voor een goedkoop platform om mijn webshop op te draaien. Achteraf zou ik liever een duurder en beter platform hebben gekozen, dan was ik veel eerder klaar geweest. Nu heeft het veel tijd en moeite gekost. Ga ervoor en wees niet bang. No guts no glory.’