Case: ervaring BeterSport met Bol.com Plaza

BeterSport verkoopt sinds begin 2014 ook fitnessproducten voor thuis op Bol.com Plaza. “We zijn begonnen met een pilot. We verkochten eerst enkele producten via Bol.com en dat viel tegen”, vertelt assistent-manager Ruud Evers eind april tegen Sherpaan. Toch besloot het bedrijf uit Venlo om door te gaan, omdat de concurrentie ook niet stil zit en continu op zoek is naar nieuwe kanalen.” Bovendien kunnen wij onze producten binnen Bol.com Plaza goed positioneren.

Volgens Evers was het voor het slagen van dit project van cruciaal belang dat de bestellingen automatisch worden verwerkt. “Je draagt vijftien procent provisie af aan Bol.com en we moesten de orders handmatig verwerken. Dat kostte tussen de 30 en 45 minuten, dat levert dan niet veel op. Een medewerker moest manueel de orders invoeren, de juiste Bol.com pakbon printen en dan de factuur matchen.”

Automatisch orders verwerken

BeterSport ging op zoek naar een Bol.com API en toen bleek dat Sherpaan die gelijk aanbood, was de keus snel gemaakt. BeterSport werkt als sinds 2012 met backoffice software Sherpa van Sherpaan en is daar zeer tevreden over. Door de koppeling van Sherpa met Bol.com worden bestellingen automatisch verwerkt net als de orders die binnen komen via de eigen website. “Dat scheelt dertig minuten tijd per Bol.com bestelling”, zegt Evers tevreden.Ook is er een template met de pakbon die aan de eisen van Bol.com voldoet.

Verder uitbreiden

Momenteel biedt BeterSport via Bol.com zo’n negentig fitnessproducten aan. “We zijn bezig om dat verder uit te breiden.” Ook werkt het bedrijf nu aan een automatische feed naar Bol.com in samenwerking met een andere partner. “Hierdoor hebben we de mogelijkheid om relatief eenvoudig een aantal producten op te schalen”, aldus Evers. Bij de keuze welke producten worden aangeboden via Bol.com kijkt hij vooral naar de marges van de producten.

“Met vijftien procent provisie is het niet geschikt voor hele kleine producten.” Hij raadt andere eigenaren van webwinkels aan op Bol.com te gaan verkopen als Bol.com Plaza hun producten goed ondersteunt met een eigen groep of als er concurrentie actief is op het platform. “Dan ben je verplicht om dit ook te doen.” Als concurrenten niet op via Bol.com Plaza zitten, kan het volgens hem toch een goed extra marketingkanaal zijn.

Mooier presenteren

Als we BeterSport eind april 2014 spreken over Bol.com dat zijn ze met hun magazijn net verhuisd. Op de vraag hoe het gaat, antwoordt de assistent-manager dat ze tevreden zijn. Vier magazijnen zijn samengevoegd tot één locatie. “Daardoor hebben we meer ruimte, het geeft meer gemak en we kunnen producten beter en sneller versturen”, aldus Evers. Door de verhuizing kon ook de showroom worden uitgebreid. “De klant heeft nu meer mogelijkheden om producten uit te proberen en we kunnen het assortiment mooier presenteren.”

Nieuwe webshop

Of dat alles nog niet genoeg was, is BeterSport ook bezig met een nieuwe webshop. Die moet begin juni live zijn. “We gaan voor betere een indeling, vindbaarheid en informatievoorziening. Ook werken we aan een betere presentatie van onze website op mobiel en tablet”, vertelt Evers. Met een nieuwe website, nieuw magazijn en uitgebreide verkoop via Bol.com hoopt hij helemaal klaar te zijn voor het hoog seizoen dat in september van start gaat. “We blijven wel stevig door ontwikkelen op alle fronten.”